Outplacement i forbindelse med en opsigelse er en gavnligt for begge parter

Som leder i en ret stor virksomheds HR-afdeling, var jeg i efteråret i den triste situation at være tvunget til at give en fyreseddel til fire af de ansatte i min afdeling. I den forbindelse tog vi også en beslutning om at tilbyde et såkaldt outplacement forløb for de opsagte medarbejdere. Med disse outplacement forløb havde vi nemlig muligheden for at hjælpe dem bedst muligt videre med deres karriere. Det følte vi, at vi var forpligtiget til, fordi at vi faktisk var tilfredse med det arbejde, som de gjorde. På grund af krisen var vi dog presset til at skære ned et sted.

Et af de store plusser ved at tilbyde samtlige af vores opsagte ansatte et outplacement forløb har utvivlsomt været, at vi selv i tiden efter, at afskedigelserne er blevet gennemført, har haft nogle arbejdsomme samt tilfredse medarbejdere. Desuden har investeringen i outplacement for de pågældende ansatte betydet, at afdelingens andre medarbejdere lettere har godtaget den nye fordeling af arbejdet der er kommet som en følge af afskedigelserne. Outplacement forløbene endte af den årsag med at blive en måde at udtrykke en social ansvarsfølelse og sikre en god gennemførsel i en meget vanskelig situation.

For de ansatte, som blev fyret har outplacement forløbet i høj grad givet en tiltrængt hjælpende hånd. Under opsigelsesperioden har de nemlig haft en fast tilknyttet outplacement vejleder fra et vikarbureau der ikke alene har rådgivet dem om at skrive målrettede jobansøgninger samt kronologisk eller funktionsopdelt CV til passende stillinger. Outplacement vejlederen har dertil ydet en kompetent individuel rådgivning, der har givet den enkelte medarbejder den bedst mulige hjælp til at få afdækket deres kompetencer og fremtidige muligheder i deres arbejdsliv. Som følge deraf har de fået mod på at gå på jagt efter et nyt arbejde.

Skal du snart gennemføre en fyringsrunde i din virksomhed, eller er du som personaleansvarlig måske nødt til at sige farvel til en ansat? Uanset årsagen til opsigelserne og det reelle omfang af en fyringsrunde, er outplacement for den eller de afskedigede medarbejdere en favorabel investering for både arbejdspladsen og medarbejderne. På baggrund af de gode oplevelser fra min egen virksomhed, vil jeg derfor anbefale på det kraftigste, at man så vidt muligt vælger at investere i outplacement forløb, når man afskediger medarbejdere.

Såfremt du som medarbejder er er blevet ramt af en fyringsrunde, og har du svært ved at overskue, hvordan du scorer et nyt job? Så vil jeg også råde dig til at se på muligheden for, at din arbejdsgiver hjælper dig godt på vej ved at investere i et sparringsforløb med en outplacement konsulent. I det øjemed kan tillidsrepræsentanten i virksomheden i de fleste tilfælde være din sparringspartner og hjælpe dig med at få tilføjet et outplacement forløb i din opsigelsesperiode. På den måde får du nemlig et godt udgangspunkt for at transformere fyringen til noget konstruktivt og til at sætte nogle andre målsætninger for dit arbejdsliv.